Husets historia

Ett hus är ingen plats utan människorna som skapat det och verkat där.

Systrarna Rydéns öppnade dörrarna till sin diversehandel här redan 1920. Huset resa har sedan dess gått olika vägar men tiden har varit varsam. Det första du möts av när du in genom de vackra dubbeldörrarna är den äldre butiksinredningen i rosa och grått. Affärsdisken med glasskivan vittnar om tiden då du valde dina köp med omsorg. Resten av huset bjuder sedan in dig på en tidsresa och vår önskan är att husets anda lever vidare, en social plats, där kultur och människor möts. Över en kopp kaffe och hembakat, genom konstens kraft och husets varma atmosfär. 

Husets historia

J.A Rydén lät bygga Rydénska huset 1928 för att hans fru Anna Rydén var en duktig affärskvinna. Anna ville driva manufakturbutik med textila varor och tillsammans med sina döttrar Ruth och Margareta drev de butik på husets entréplan. Familjen bodde i den vackra våningen över butiken och Ruth och Margareta drev butiken ända fram till 1975.

IMG-0914.jpg
DSC_8751.jpg

Systrarna Rydén- Margareta och Ruth

Kvinnorna i huset

Efter systrarna Rydens affär fanns en klädbutik i huset som hette Maj-Britts Mode och där efter flyttade Sickan in med sin dröm, Sickan sydde och sålde festkläder och butiken var en stor färgbomb av siden, tyll och vackra textilier. Många äro de som har upplevt sina gladaste minnen i kläder från Ateljé Festfolk. 

Sigrid & Folke 

När systrarna Rydén flyttade ut ur våningen 1975 flyttade Sigrid & Folke in. Om Anna är den kvinna vi har att tacka för att huset uppfördes så är Sigrid den vi ska hylla för att det står kvar. Hon vägrade nämligen att flytta då huset vid ett tillfälle skulle rivas och hennes brandtal och engagemnag för detta hus kan man fortfarande höra på Sveriges radio. Vi har döpt vårt café till Sigrid & Folkes cafe för att hedra dig Sigrid, utan dig hade vi inte fått fortsätta förvalta huset med många hjärtslag. Tack!

Idag

Under några år stod sedan huset tomt och diskussioner har pågått om huset skulle rivas eller ej.

Men 2019 köpte Johan Thorn huset av kommunen och tillsammans med konstnären Caroline Walker började husets vision formas en eftermiddag i november 2019.

Vi förundrades över atmosfären, förundran formades till tankar, tankar till samtal och samtalen blev en vision och i maj 2020 öppnades dörrarna till huset igen. Nu med Café, galleri och events. Dessa verksamheter och visioner har skapat en helhet som väver samman husets historia med nutiden. 

Idag drivs huset av Caroline med familj-

Välkomna att följa med oss på husets fortsatta resa. 

DSC_8751
Rydéns_butik
DSC_8706
IMG_8386
IMG-0914
IMG_9977
IMG_9973
IMG_9974
IMG_9976
IMG_1442
DSC_8855
IMG_1548