Husets historia

Ett hus är ingen plats utan människorna som skapat det och verkat där.

Systrarna Rydéns öppnade dörrarna till sin diversehandel här redan 1910. Huset resa har sedan dess gått olika vägar men tiden har varit varsam. Det första du möts av när du in genom de vackra dubbeldörrarna är den äldre butiksinredningen i rosa och grått. Affärsdisken med glasskivan vittnar om tiden då du valde dina köp med omsorg. Resten av huset bjuder sedan in dig på en tidsresa och vår önskan är att husets anda lever vidare, en social plats, där kultur och människor möts. Över en kopp kaffe och hembakat, genom konstens kraft och husets varma atmosfär. 

Husets historia

J.A Rydén lät bygga Rydénska huset till sina döttrar Ruth och Margareta. Han hade tidigare drivit lanthandel i Lundsbrunn och nu skulle döttrarna få en lokal värd namnet. Systrarna Rydéns drev sin manufakturaffär på husets entréplan och här fanns även en bank - det rejäla bankvalvet står stabilt kvar i det som idag är café.

IMG-0914.jpg
IMG_9967.jpg

Systrarna Rydén- Ruth och Margareta

Husets framtid 

Efter systrarna Rydens fanns en klädbutik i huset och den senaste butiken som upphörde för bara några år sedan sålde och hyrde ut festkläder.

Under några år stod sedan huset tomt och diskussioner har pågått om huset skulle rivas eller ej.

Men 2019 köpte Johan Thorn huset av kommunen och därmed gick det in i ett nytt skede och någon rivning blir det inte tal om.

 Tillsammans med konstnären Caroline Walker började husets vision formas en eftermiddag i november 2019.

De vandrade runt i husets rum, förundrades över atmosfären, förundran formades till tankar, tankar till samtal och samtalen blev en vision. Och där är vi nu.

Johan driver caféet tillsammans med sin familj, sköter fastigheten samt tar emot bokningar av lokalen. Caroline arbetar i sin ateljé, anordnar utställningar samt målarkurser och events. 

Johan och Carolines verksamheter och visioner har skapat en helhet som väver samman husets historia med nutiden. 

Välkomna att följa med oss på husets fortsatta resa. 

Rydéns_butik
Rydéns_butik

press to zoom
IMG_8386
IMG_8386

press to zoom
IMG_9976
IMG_9976

press to zoom
Rydéns_butik
Rydéns_butik

press to zoom
1/8
IMG_8905.jpg